Probiotica - Afweer - Herstel bij de kat

Als uw kat een infectie heeft of antibiotica krijgt, verandert hiermee het natuurlijke evenwicht van de normaal aanwezige bacteriën en is het goed om probiotica te geven. 

Antibiotica pakken niet alleen de slechte bacteriën aan, maar ook de goede, waardoor de flora verstoord raakt. Hierdoor hebben virussen en ziektes meer kans om zich te ontwikkelen. Katten die antibiotica krijgen kunnen dan ook last van diarree of een schimmelinfectie krijgen. 

Door probiotica te geven is de kans op (herstel van) een juist evenwicht in de darm groter en daardoor kan dit de afweer tegen ziektes bevorderen. Ook helpen de probiotica om de slechte bacteriën te bestrijden. De goede bacteriën ruimen ook de giftige stoffen op die door de slechte bacteriën worden geproduceerd. Na operaties helpt het bij het herstellen. Probioticaproducten zijn geen geneesmiddellen, maar voedingssupplementen. 

Naast probiotica bestaan er ook nog prebiotica. Het zijn geen bacteriën maar een soort voedingsstoffen voor bacteriën. Ze creëren een omgeving waar de goede bacteriën goed in gedijen en zich dus ook goed vermeerderen. Stoffen die tot de prebiotica behoren zijn bijvoorbeeld onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Veel supplementen zijn combinaties van pro- en prebiotica. 

Probioticasupplementen hoeft u eigenlijk alleen te geven wanneer er duidelijke tekenen zijn van een verstoorde afweer, na een antibioticakuur of bij oudere katten. Probiotica kan dan ondersteunend aan een goede gezondheid werken.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »