Vachtverzorging voor huisdieren

vachtverzorging

Vachtverzorging

Een goede vachtverzorging hangt af van de vacht van je huisdier. Vooral huisdieren met een langere vacht en zogenaamd ruwharige rassen hebben meer verzorging nodig.

Wordt je huisdier te weinig gekamd, dan kan de vacht vol komen met klitten. Klitten moeten worden voorkomen omdat deze ervoor kunnen zorgen dat het dier beperkt wordt in zijn bewegingen, pijn veroorzaken of zelfs infecties veroorzaken doordat er zich bacteriën in de klitten gaan nestelen.

Te vaak kammen of borstelen is ook niet goed. Als je te veel kamt kan het gebeuren dat je ook de gezonde haren lostrekt, wat de verharing juist weer stimuleert. Er word aangeraden om één keer per week je huisdier te kammen en te borstelen. Gebruik hiervoor wel het goede gereedschap want een verkeerde borstel kan ook weer klitten veroorzaken.

Welke borstel of kam moet ik gebruiken?

Heb je een hond of kat met kort haar dan is het afnemen van de vacht met een natte zeem meestal al voldoende. Kammen of borstelen kan hun gezonde haren lostrekken waardoor ze meer haar gaan verliezen.

Ruw harige dieren kunnen meestal het best gekamd worden met een rubberen borstel en poetsborstel. Als ze ook langer haar hebben kun je daar een kam voor gebruiken.

Langharige huisdieren kunnen het beste gekamd worden met poetsborstel en met een kam met wijde tanden.

Huisdieren met zijdeachtig haar kunnen het best gekamd worden met een poetsborstel op hun korte vacht. Een kam voor de plaatsen met langere beharing.

Verschillende soorten borstels

Hark  

Pawise ondervacht kam

De hark kam komt in vele soorten en maten voor. Bijvoorbeeld met een enkele of een dubbele rij tanden en met tanden die ver van elkaar af staan of juist dicht op elkaar. Een hark wordt gebruikt om de dode haren uit de ondervacht te verwijderen. Ze zijn daarom meer geschikt voor honden met lang haar en een ondervacht.
Bekijk en bestel ondervacht hark in de Petpost shop.

Slicker Borstel 

Pawise Slicker Brush hond

De slicker is een borstel met heel veel gebogen metalen haakjes. Hij wordt ook wel zachte of universele borstel genoemd. Deze borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en dode haren te verwijderen. Het is namelijk de bedoeling dat je de vacht vast kunt houden en in de lucht kunt kammen, anders beschadig je de huid van je hond of kat.
Tip: Met de vlooiekam is het makkelijk om de kam schoon te maken, door de vlooiekam onder de haren van de kam te steken en zo gemakkelijk de haren los te trekken.
Bekijk en bestel de slicker borstels in de Petpost shop.

Pinnenborstel

De pinnenborstel bestaat uit meerdere rechte metalen pinnen. Soms zijn deze met een plastic omhulsel. Let er op dat ze aan de onderkant afgerond zijn. Deze borstel wordt ook gebruikt om klitten uit de vacht te verwijderen. Het is echter een hardere borstel.
Bekijk en bestel de pinnenbostels in de Petpost shop.

Poetsborstel

Een poetsborstel bestaat uit zachte synthetische of natuurlijke haren. Hij wordt meestal als laatst gebruikt bij langharige dieren, omdat het de vacht een zacht en glanzend uiterlijk geeft. Als je een hond of kat hebt met korter haar en wilt borstelen is deze borstel vaak het meest geschikt omdat hij zacht is.
Bekijk en bestel poetsborstels in de Petpost shop.

Rubberborstel 

Pet me borstel hond rood

Deze borstel bestaat uit een rubberen vlak met rubberen noppen en wordt ook wel terriër matje genoemd. Hij verbetert de doorbloeding en verwijdert loszittende haren van huisdieren met een kortere vacht.
Bekijk en bestel rubberborstels in de Petpost shop.

Vlooienkam 

Luxe vlooienkam

De vlooienkam wordt niet gebruikt om de vacht van je hond in model te brengen. Na het ontklitten kan het geen kwaad om met een kam met harde tanden te controleren op vlooien. Vlooieneitjes zijn wit, je kunt ze onderscheiden van huidschilfers doordat vlooieneitjes als ze nat worden een rode kleur krijgen. Het makkelijkst is om de kam op een nat papiertje uit te kloppen.
Bekijk en bestel vlooienkammen in de Petpost shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *