Wormen bij hond en kat

drontal

Wormen bij katten en honden

Wormen zijn inwendige parasieten en een veelvoorkomend probleem bij onze honden en katten. Een besmetting met wormen is ook nog eens heel makkelijk opgelopen. Wist je bijvoorbeeld dat wormeieren eigenlijk overal in je omgeving te vinden zijn? Bijvoorbeeld in parken, op straat en in zandbakken. Lintwormen worden overgedragen door de vlo. Maar ook als je hond of kat een vogel, slak of muis op eet is dat niet zonder gevaar.  En nu denkt je misschien “mijn dier komt niet buiten, dus ik heb daar geen last van” maar helaas.  Wormeieren worden gemakkelijk aan je schoenen of kleding mee in huis genomen en kunnen zo je dier als nog infecteren. Kortom, een besmetting zit in een klein hoekje.

Een onzichtbare bedreiging

Helaas zijn wormen bijna altijd een onzichtbaar probleem. Je huisdier krijgt wormeieren binnen en deze groeien in het lichaam uit tot volwassen wormen. Helaas krijg je van dit proces niets mee. Hierdoor wordt het belang van ontwormen daarom vaak onderschat. Pas als je hond of kat heel erg besmet of verzwakt is wordt duidelijk dat het om een wormbesmetting gaat. Daarom geldt dan ook: voorkomen is beter dan genezen!

Onzichtbaar, of toch niet?

Bij gezonde volwassen dieren geeft een wormbesmetting meestal geen symptomen. Echter, doordat ze de wormen wel bij zich dragen scheiden die dieren wormeitjes uit via de ontlasting, die weer een risico vormen voor andere dieren maar zeker ook voor de mens. 

De volgende symptomen kunnen mogelijk zijn bij een erge besmetting of verzwakte dieren:

 • Uitbraken van wormen of wormen in de ontlasting
 • Vermageren en/of groeivertraging
 • Bloedarmoede
 • Doffe vacht
 • Verminderde weerstand
 • Anale irritatie (bijvoorbeeld ‘sleetje rijden’) – bij de hond
 • Braken
 • Diarree of juist verstopping
 • Hoesten, sterfte (meestal bij jonge dieren) – bij de hond

Wormen zijn schadelijk voor mijn huisdier, maar hoe zit het dan met mij?

Mensen worden meestal niet ziek, maar als het wel gebeurt kunnen de gevolgen ernstig zijn. De larven van de wormen kunnen zich namelijk verplaatsen naar bijvoorbeeld de ogen, de longen en de huid en daar schade aanrichten. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico deze eitjes per ongeluk in te slikken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na contact met besmette grond of intensief contact met huisdieren. Daarnaast kunnen kinderen met een aanleg voor allergie of astma na een infectie met spoelwormlarven meer last hebben van astma of allergische klachten1. Maar ook ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen vormen een verhoogde risico groep.

Wormen in detail

Er zijn meerdere soorten wormen waar je hond of kat last van kan hebben. De 2 soorten wormen die meest voorkomen zijn:

Rondworm

rondwormRondwormen zijn grote witte wormen met een buisvormig lichaam. Volwassen rondwormen komen voor in de dunne darm en leeft daar van de darminhoud. De belangrijkste rondworm is de spoelworm. Dit is een worm van enkele millimeters dik en ongeveer 15-35 centimeter lang.

Lintworm

Lintwormen zien eruit als lange, platte linten en kunnen enkele millimeters tot wel 2 meter lang worden. lintwormVolwassen lintwormen komen voor in de dunne darm. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Wanneer deze schakels loslaten vind je ze vaak ter hoogte van de anus, in de vacht of in de vorm van “rijstkorrels” in de mand.

Tips om wormen te voorkomen

Er zijn een aantal zaken die je kan doen waarmee je het risico op een wormbesmetting kan beperken:

 • Persoonlijke hygiëne: was je handen met water en zeep na het aaien, voeden, knuffelen of ander contact met dieren, met hun slaapplek of uitwerpselen. Ook na het buitenspelen of in de tuin werken is het belangrijk hieraan te denken. Houd de nagels kort om te voorkomen dat resten achter de nagels blijven zitten.
 • Verminder het risico dat je huisdier een infectie krijgt middels het eten. Let daarom op met het geven van rauw vlees aan je hond of kat.
 • Omgeving: ruim dagelijks de uitwerpselen van je hond op en werp deze in een afvalbak. Neem hiervoor op wandelingen steeds een hondenpoepzakje mee. Verschoon de kattenbak regelmatig en gooi de uitwerpselen in een afvalbak.
 • Controle: controleer de ontlasting regelmatig op wormen. Bij twijfel raadpleeg je dierenarts.
 • Eet geen ongewassen bosvruchten, deze kunnen besmet zijn met wormeieren.
 • Kinderen: let op blootstelling aan een mogelijk onhygiënische omgeving. Dek zandbakken af om te voorkomen dat dieren in de zandbak komen.
 • Voorkom vlooien bij je huisdier: vlooien kunnen lintwormen overdragen. Indien je hond of kat last heeft van vlooien, behandel deze dan ook tegen lintwormen.
 • Vermijd contact met loslopende honden, katten en vossen.

Afgezien van bovenstaande maatregelen is het ook heel belangrijk je hond en kat regelmatig te ontwormen. Door de onafhankelijke organisatie ESCCAP wordt aanbevolen dit minimaal 4x per jaar te doen. Speciaal hiervoor heeft Petpost.nl meerdere ontwormingsmiddelen voor honden en katten in het assortiment.
Bekijk hier de ontwormingsmiddelen voor honden in de Petpost.nl webshop.
Bekijk hier de ontwormingsmiddelen voor katten in de Petpost.nl webshop. 

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Bayer Pet Care 

BayerPetCare

1: Aspects of Toxocara epidemiology in The Netherlands, Overgaauw P., Sept 1997

Producten tegen wormen